De moed om te stralen

Blog Saya - De moed om te stralen

Voel jij je wel eens schuldig naar anderen toe? Omdat je keuzes maakt die een effect zouden kunnen hebben op hen?

Schuld kan ons ervan weerhouden om vrij te leven. We willen zo ‘ons best’ doen en ons goed gedragen, echter de prijs die we daarvoor betalen is dat we onze spontaniteit, enthousiasme en vrijheid verliezen.

Één van mijn beslissende momenten vond plaats in groep 8, op de dag dat ik een examen had voor een typecursus en deze met vlag en wimpel haalde. Mijn beste vriendin zakte. Ik voelde mij schuldig, omdat ik was geslaagd en zij niet…

Jarenlang was mijn grootste angst dat anderen me zouden afwijzen, om wat voor reden dan ook: jaloezie over mijn prestaties, over mijn uiterlijk of op de pony waar ik succesvol concoursen mee reed.

Er niet bijhoren

Al op jonge leeftijd worden we geleerd om te dimmen. “Niet zo hard huilen” of de welbekende spreuk “Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg”. Schep ook liever niet op over je prestaties, want arrogantie wordt niet gewaardeerd.

Dit is in mijn ogen de reden waarom velen van ons hun licht als volwassenen ook dimmen. We maken onszelf kleiner, uit angst voor afwijzing. De angst om écht groots te zijn en dat we er vervolgens niet bijhoren.

Genoegen nemen met minder

Mijn vader zei me: “als je je kop boven het maaiveld uitsteekt, sta je altijd alleen”. Deze overtuiging bevestigde mijn angst, want wie wil er nou alleen staan in het leven?

Het effect is dat we vervolgens genoegen nemen met de bijrijdersstoel, terwijl we graag achter het stuur hadden willen zitten. In plaats van vol passie en vastberadenheid de wereld het beste te bieden wat we in huis hebben, doen we ons als minder voor om onze critici het zwijgen op te leggen…
Echter: je kunt de sceptici in je leven toch nóóit helemaal tevreden stellen. Of je je nu verstopt of schittert, ze zullen zich altijd bedreigd voelen, omdat ze denken dat zijzelf niet goed genoeg zijn.

In je eigen grootsheid stappen

Elke keer dat je een deel van jezelf onderdrukt of toelaat dat anderen je kleinmaken, negeer je je eigen grootsheid 🌟

Our deepest fear is not that we are inadequate. Our deepest fear is that we are powerful beyond measure” ~  Marianne Williamson

Wat ik zeker weet is dat je niet gemaakt bent om ineen te schrompelen en minder te worden. Je bent gemaakt om te bloeien, te shinen, schitteren en meer te worden. En om elk moment te gebruiken om verder te groeien.

Sundance Retreat

Wil jij verder groeien? Loskomen van de onbewuste normen, regels en verwachtingen die maken dat je je spontaniteit, onbevangenheid, enthousiasme en gevoel van vrijheid verliest? Wil je volop kunnen genieten, van moment tot moment? Je eigen ruimte innemen en grenzen kunnen stellen als het nodig is?

Van 26 okt. t/m 2 nov. begeleid ik samen met het team van Zelfbewust Academy Sundance Retreat.

Deze 7-daagse innerlijke reis ondersteunt je om:

  • in contact te staan met je eigen behoeften, passies en verlangens
  • een leven te leiden vanuit je innerlijke bron van zelfvertrouwen, energie en kracht
  • je gevoel van autonomie en vrijheid te vergroten
  • een hogere mate van passie, enthousiasme en levenslust te ervaren
  • je eigen grenzen te leren erkennen en te kunnen stellen
  • volop van je leven te kunnen genieten

“Freedom is having the authority over your own choices”  ~  Shauna Niequist

❥ Spreekt dit je aan en wil je hier graag meer over weten?
Neem dan gerust contact met me op, om samen af te stemmen of dit bij je past.
Ik kijk er naar uit je te ontmoeten!

Liefs,
Saya ♥