Fouten maken? Nou, liever niet!

Blog Saya - Fouten maken? Nee, liever niet!

“Ik ben er nog niet klaar voor. Eerst cursus X volgen, zodat ik ‘t helemaal onder de knie heb…”

Ik hoor dit regelmatig om me heen en herken ‘t soms ook bij mezelf. Eerst zorgen dat ik “goed genoeg ben” om volledig X of Y te kunnen. Eerst voldoende in huis halen om aan een bepaalde maatstaf te kunnen voldoen en een ‘goed’ resultaat neer te kunnen zetten…

Deze belemmerende gedachten zouden er zomaar voor kunnen zorgen dat we wachten… wachten… wachten met het vervullen van onze verlangens. En laten we eerlijk zijn: dat moment dat het ‘goed genoeg is’: zal dat ooit komen??

❝ If you wait until you’re ready, you’ll be waiting the rest of your life ❝

Als zelfstandig ondernemer heb ik ervaren dat dit ‘wachten’ niet vervullend is. Kansen gaan voorbij en die boot vaart gewoon verder zonder mij.

Waar komt dit wachten vandaan?

We zijn vanaf jongs af aan geconditioneerd om te focussen op resultaten die we behalen en die zijn “goed” of “fout”. Op school hebben we dit al meegekregen, door een rode streep door een ‘fout’ antwoord. Dit maakt dus dat we liever geen fouten maken, want op een dieper niveau voelen we ons daardoor ‘niet goed genoeg’. Fouten maken triggert een angst om te falen en deze angst staat regelmatig in de weg om écht te durven GAAN.

En jeeetje, wat lekt er (ongemerkt) veel energie weg naar deze angst! Energie die we juist nodig hebben om gewoon in actie te zijn, om te oefenen, te vallen en weer op te staan. De grootste prijs die we betalen is dat er geen vervulling van verlangens mogelijk is: uit angst om te falen blijven we op onze plek staan.

Groeien als hoogste doel

Juist van de grootste fouten, heb ik het meeste geleerd. Ze brachten me stuk voor stuk diepere lessen en grote potentie om verder te groeien. Groeien als mens is juist de bedoeling, zoals alles in de natuur groeit. En dat gaat gepaard met fouten maken, op je bek gaan en vervolgens andere manieren vinden die wél werken. Perfectie bestaat nou eenmaal niet, ook al verwachten we dat van onszelf (en anderen).

❝ Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan ❝ – Pippi Langkous

Als een kat een muis bespringt, zal ‘ie zich niet afvragen of hij wel capabel genoeg is: hij doet het gewoon! En als hij de muis niet vangt, geeft hij zichzelf niet op zijn kop (‘wat ben ik toch waardeloos’), maar hij leert ervan en zorgt voor een andere tactiek.

Comfort zone verlaten

Dus het grootste plezier dat je jezelf kunt doen, is om te stoppen met wachten en te GAAN!
Maak fouten. Leer ervan. Durf die stap helemaal te zetten, vanuit vertrouwen, kracht & onbevangenheid.
Die kriebels in je buik vertellen je namelijk dat je je comfort zone verlaat, dat is nou JUIST de bedoeling!

❝ A comfort zone is a beautiful place, but nothing ever grows there ❝

Dit vraagt het volste vertrouwen in jezelf. En het diepere besef dat álles wat er gebeurd, leid tot waardevolle levenslessen, persoonlijke & spirituele groei. In dat licht ben je er ALTIJD klaar voor.

❥ Falen bestaat niet: enkel feedback, zodat je het de volgende keer anders kunt aanpakken.

Voel jij het verlangen om meer in contact te staan met je eigen kracht, waardoor je zelfvertrouwen ervaart in de keuzes die je maakt? Als coach en facilitator van persoonlijke transformatieprogramma’s binnen Zelfbewust Academy ondersteun ik je graag in dit proces. Neem gerust contact met me op voor de mogelijkheden.

Liefs,
Saya